Afgelopen week rekende het wetenschappelijk bureau van GroenLinks het al voor: gemeenten hebben invloed op een derde van de Nederlandse CO2-uitstoot. GroenLinks Olst-Wijhe wil dan ook dat Olst-Wijhe veel meer vaart maakt met haar klimaat- en energiebeleid.

'Een groene gemeente als Olst-Wijhe is bij uitstek geschikt om CO2-doelstellingen én de lokale economie te dienen', vindt GroenLinks voorman Ferdi Hummelink. 'Daarbij kunnen met name plaatselijke boeren floreren, die al tijdenlang in de verdrukking zitten.'

Lokaal voedsel

“Iedereen begrijpt best dat het anders moet met ons energieverbruik” zo vat lijsttrekker Ferdi Hummelink van GroenLinks het samen “maar we betrekken dat nog veel te weinig direct op ons eigen leven. De aanpak van de energietransitie richting duurzaam kan breder en sneller. En men ziet over het algemeen nog te weinig de voordelen van energietransitie”.

 

Risico achter de dijken

Gemeente Olst-Wijhe hanteert als motto ‘Een dijk van een gemeente’. “Die moet wel steeds hoger worden”, vult Hummelink aan. “Een voorbeeld van de oogkleppen die we tot dusver op hebben gehad”.

Is er bijvoorbeeld iemand die een koppeling legt tussen ons energieverbruik en de toename van extreme hoogwaterstanden van de IJssel? Dat verband is er wel degelijk, waarschuwt GroenLinks. Als we vandaag niet serieus investeren in energietransitie dan moeten we morgen de hoofdprijs betalen voor het verhogen van de dijken. En wordt het risicovoller om bij de rivier te wonen. Hummelink: “Hoe kan het dat we dit soort zaken niet fundamenteel aanpakken en we daar als gemeente, en iedereen die er woont, hier niet zelf de verantwoordelijkheid in nemen?”

 

Doelstellingen niet gehaald

“Met het risico dat ik word beticht van campagnetaal” zegt hij, “maar ik denk echt dat GroenLinks Olst-Wijhe de zaken fundamenteler wil aanpakken dan andere partijen die in de race zijn om  zetels in de gemeenteraad”.

“Als nieuwe partij in de gemeente hebben we eerst naar het verleden gekeken. Het viel ons op dat de gemeente al in 2010 heeft vastgelegd dat er 20% duurzame energie-opwek zou moeten zijn gerealiseerd in 2020. Maar nu, acht jaar later, wordt dat bij lange na niet gehaald; we zitten naar schatting nog maar op 6% en dat zal niet veel meer worden in 2020. Zeker niet als de economie groeit, want dat gaat altijd gepaard met een stijgend energieverbruik. Er zijn raadsleden geweest die bij het college van B en W hebben aangedrongen op meer vaart, maar het merendeel heeft gewoon zitten slapen. En nu, met 2020 in zicht, heeft de gemeente haast gekregen.

Hoewel we vinden dat de gemeente aardig aan de weg timmert met haar Energievisie, zijn we bang dat het een papieren tijger blijkt, net als een winkel met een mooie etalage maar daarachter weinig bedrijvigheid.

 

Probleem in samenhang zien

Volgens GroenLinks moet het scherper, verregaander en breder; zo wil de partij dat de gemeente in 2050 volledig energieneutraal is. Focussen op alleen besparing en duurzame energie is onvoldoende. Zij ziet het klimaatprobleem meer in samenhang met andere terreinen zoals voedsel, economie en verkeer. Hummelink: “Het mooie is, dat als we ons voedselpatroon aanpassen, meer en slim investeren in lokale economie en autobezit terugdringen, we uiteindelijk niet alleen onze doelstellingen halen, maar ook nog eens goedkoper uit zijn!”

Wat betreft voedsel en lokale economie heeft GroenLinks plannen om een Voedselvisie op te stellen samen met lokale boeren en burgers, waarbij het overgrote deel van het voedsel uiteindelijk lokaal geproduceerd en geconsumeerd wordt. En wil zij o.a. sterk gaan inzetten op autodelen. GroenLinks ziet kansen om andere partijen mee te krijgen in haar plannen. “Daar zit zeker wel ruimte voor beweging”,  zegt de lijsttrekker.

 

Besparing zonder aanschafdrempel

Energiebesparing is in de afgelopen raadsperioden een ondergeschoven kindje geweest, weet Hummelink, “en dus moeten we daar snel meters gaan maken”. Concreet denkt GroenLinks Olst-Wijhe daarbij voor particulieren en MKB aan het invoeren van een zogeheten Woningabonnement, dat in Deventer al wordt  toegepast. Daarbij kan men de aanschaf van een een besparende maatregel als isolatie, een efficiëntere CV-ketel, energiezuinige verlichting en dergelijke laten voorfinancieren. Vervolgens kan men achteraf terugbetalen met het geld dat is bespaard met de lagere energierekening. Dus geen aanschafdrempel meer, een uitkomst voor met name hen die minder geld hebben.

Hummelink: “De voorlichting hierover moet in handen komen van het gemeentelijke energieloket, dat veel laagdrempeliger moet zijn dat het nu is. Dus op fysieke plekken in Wijhe en in Olst.”

 

Zonne- en windenergie

GroenLinks wil veel duurzame opwek realiseren binnen de gemeentegrenzen. De doelstellingen haal je niet door te volstaan met het vol leggen van alle daken met zonnepanelen, dus zullen er ook windmolens moeten worden geplaatst. De winsten die daarbij worden gerealiseerd moeten terugvloeien naar de burgers en bedrijven in de gemeente. “Als zij de lasten ondervinden, dan zeker ook de lusten” zegt Hummelink. “Voor ons is een andere route onbespreekbaar.” Net als in andere gemeenten kunnen Olst-Wijhenaren volledig eigenaar zijn van een windmolen en met de opbrengsten plaatselijke initiatieven zoals een schoolbus, dorpshuizen en dergelijke worden gerealiseerd. “De rol van een coöperatie als Goed Veur Mekare is hierbij essentieel”, vindt Hummelink. “Die verdient in onze ogen dan ook alle ondersteuning.”

 

Financiële voordelen

“Wat we moeten leren is dat zelf energie opwekken ook financiële voordelen biedt voor onze gemeenschap”, besluit de lijsttrekker. “Bij windmolens is de opwek weliswaar iets hoger als je ze op zee zet, maar alle berekeningen wijzen uit dat ze ook in Olst-Wijhe nog steeds een heel positief financieel resultaat zullen opleveren, dus waarom zou je het niet doen? Al was het maar om het mede door onszelf veroorzaakte klimaatprobleem niet over de schutting te gooien, maar te laten zien dat je daar zelf verantwoordelijkheid voor neemt”.

 

 

Eerder in UITGELICHT:   GroenLinks verenigt consumenten, boeren, MKB en klimaat in Voedselvisie   Het succes van een dorp   Dijkversterking biedt kans voor fietssnelweg Olst Zwolle   Een basisinkomen voor minima