De prachtige kernen van Olst Wijhe staan steeds meer in de belangstelling om er te wonen. GroenLinks Olst-Wijhe wil in de komende raadsperiode actief op die belangstelling inspelen. Jarenlang hadden we te maken met recessie: weinig nieuwe huizen, scholen en winkels die dicht gingen en discussies of bibliotheken wel open moesten blijven. Maar het tij keert!

 

Mooi dichtbij de stad

 

Olst-Wijhe heeft mensen namelijk veel te bieden. De kernen liggen midden in het groen, bieden rust, en Zwolle, Deventer en Raalte liggen per fiets, auto of openbaar vervoer op een steenworp afstand. 

 

 

Slimmer huisvestingsbeleid

 

GroenLinks Olst-Wijhe wil alles op alles zetten om de kernen te laten bloeien. Zo moet het bouwen makkelijker worden voor jonge mensen die hier willen blijven wonen, en uitdagend zijn voor jonge gezinnen die iets anders zoeken dan grote nieuwbouwwijken zoals Colmschate, de Vijfhoek, Zwolle Zuid of Stadshagen. Nu moeten jonge gezinnen met deze wens vaak jaren zoeken en wachten. Dat kan korter en creatiever in nauwe samenspraak met de Plaatselijk Belangen en woningcorporaties. 

 

 

Het dorp van, voor en door iedereen

 

Maar met alleen wonen maak je nog geen fijn dorp. Olst-Wijhe moet ook investeren in onderscheidende scholen, fijne winkels, en een bloeiend cultureel leven. Zo wil GroenLinks dat de nieuw te bouwen -brede- scholen meerdere maatschappelijke en culturele functies voor de gemeenschap krijgen: scholen van en voor iedereen, middenin de samenleving, denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een laagdrempelige dorpshuiskamer, van, voor en door dorpsgenoten, of een werkruimte voor de modelbouwclub. Sommige kernen hebben overigens al hele actieve dorpshuizen!

De bestaande organisatie Ut Huus kan de verbindende schakel vormen tussen de dorpshuiskamers, gemeenschapshuizen, het culturele aanbod, de scholen en de inwoners van het dorp.

 

 

Eerder in UITGELICHT:   GroenLinks verenigt consumenten, boeren, MKB en klimaat in Voedselvisie   Dijkversterking biedt kans voor fietssnelweg Olst Zwolle   Een basisinkomen voor minima