Het gemeentelijke beleid moet voornamelijk gefocust zijn op behalen CO2- reductie en duurzame-energieopwekking zoals geformuleerd in Parijs. Uiteindelijk zijn we allemaal individueel medeverantwoordelijk voor klimaatverandering en het blijvend hoge gebruik van fossiele brandstoffen. Dus moeten we als gemeente ons aandeel nemen in het behalen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat doen we op eigen grond, en dus niet via het participeren in opwek of uitstoot-compenserende maatregelen buiten de gemeente.  

Verder moeten de doelstellingen worden doorvertaald naar 100% energieneutraal in 2050. De gemeentelijke organisatie zelf  (gebouwen, inkoop, woon-werkverkeer) dient al  in 2030 energieneutraal te zijn. 

Energietransitie levert (op den duur) financiële voordelen op voor burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeentelijke instellingen. GroenLinks wil waar mogelijk in het gemeentelijk beleid verankeren dat die revenuen terugvloeien naar de lokale samenleving, bij voorkeur door gerichte investeringen in duurzame projecten met breed maatschappelijk draagvlak.
 

In 2022-2026 neemt GroenLinks Olst-Wijhe in elk geval de volgende initiatieven:

  1. Snelle uitvoering van grootschalige energie-opwekking in coöperatief verband, met de ontwikkeling van visie en beleid om in 2050 te komen tot CO2-neutraliteit en 100% duurzame energie-opwekking.

  2. Herijking van de bouwvoorschriften richting een substantiële verbetering van energielabels voor bestaande woningen en gasloos, energieneutraal en zuid- georiënteerde nieuwbouw.

  3. Het initiatief om te komen tot een gemeentelijke voedselstrategie.
     

Energiebesparing

We willen dat particuliere huizen met een slecht energielabel met voorrang worden verduurzaamd waarbij kosten worden voorgeschoten en via een lagere energierekening worden terugbetaald door de bewoner, volgens een inmiddels beproefd model (“Woningabonnement”) dat o.a. in Deventer wordt toegepast.  Bij nieuwbouw wordt zuidgericht verkavelen en bouwen verplicht.

(Strengere) handhaving van het Activiteitenbesluit Gebouwen voor bedrijven en instellingen om besparingsmaatregelen door te voeren als die minder dan 5 jaar terugverdientijd hebben. Deze handhaving ook toepassen op verbruikers onder 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar. De gemeente stelt hiervoor voldoende menskracht aan.

De gemeente ontwikkelt een voedselstrategie in samenwerking met alle relevante partijen uit de samenleving. Het meerjarenbeleid dat daaruit volgt, heeft als einddoel om de voedselvoorziening van Olst-Wijhe fossielvrij te maken. Het beleid gaat onder meer bevorderen:

  • dat er een maatschappij-breed samenwerkingsverband ontstaat rond lokale voedselvoorziening tussen producenten, consumenten, maatschappelijke- en belangen- organisaties;

  • dat voedselproductie gericht op de lokale / regionale markt toeneemt (en dus minder transport vraagt);

  • dat het aandeel van energie-intensieve voedselproductie afneemt, en

  • dat inwoners zich bewust worden van de energie-intensiviteit van voedingsproducten als vlees en zuivel.

 

Duurzame energieopwekking

Zo snel mogelijk willen we grootschalige, duurzame eigen energie-opwekking binnen de gemeentegrenzen realiseren; 
Grote dakoppervlakken zoals van industriële en agrarische bedrijven dienen optimaal te worden benut voor zonnepanelen. De eigenaar van het gebouw participeert daarin via verhuur van het dak, ofwel door (mede) eigenaarschap van de panelen.
Opwek dient coöperatief te worden georganiseerd, dus met eigenaarschap / zeggenschap door burgers en bedrijven, waarbij de opbrengsten van de energieverkoop terugvloeien naar de lokale gemeenschap.  Projectontwikkeling van de opwek dient in beginsel te liggen bij de lokale coöperatie (Goed Veur Mekare). Deze dient daarvoor voldoende gefaciliteerd te worden door de gemeente middels financiële tegemoetkomingen en verdere ondersteuning.
Voor het verhandelen van de opgewekte energie dient samenwerking te worden gezocht met een regionaal duurzaam coöperatief energiebedrijf.

 

Energielandschap

Energietransitie is bij grootschalige opwek (windmolens, zonneparken, biogas) niet mogelijk zonder substantiële aanpassingen in het landschap. Duurzame energieprojecten dienen een versnelde planologische procedure (bestemmingsplan, milieueffectrapportage) te krijgen en moeten met betrekking tot gemeentelijke lasten (leges, OZB)  zoveel mogelijk ontzien worden.
De landschappelijke inpassing van grootschalige energie-opwek moet speciale aandacht krijgen, waarbij meervoudig ruimtegebruik leidraad moet zijn; er zijn goede voorbeelden van combinaties van  zonneparken in combinatie met het houden van kleinvee, land- en tuinbouw.  
GroenLinks Olst-Wijhe wil dat de grondinbreng door grondeigenaren ook collectief / coöperatief georganiseerd wordt. Het samen bepalen van spelregels vooraf voorkomt dat op een later moment niet iedereen kan meeprofiteren.

 

Overige maatregelen

  • We stimuleren elektrisch vervoer; de gemeente geeft hiervoor met de geleidelijke vervanging van het eigen wagenpark het goede voorbeeld. De benodigde elektra hiervoor wordt 100% duurzaam opgewekt.

  • De gemeente stimuleert de eigen medewerkers tot het gebruiken van (elektrische) fietsen in plaats van auto’s voor in elk geval ritten onder de 7 kilometer.

  • Ambtenaren en bestuurders die voor of namens de gemeente naar het buitenland reizen in het kader van internationale samenwerking of anderszins, maken indien mogelijk daarvoor gebruik van bus of trein.

  • In het gemeentelijk groenbeleid wordt de opbouw van biomassa bevorderd. Er wordt extra  CO2 vastgelegd door het vergroten van de humuslaag.

  • De gemeente koopt uitsluitend 100% duurzame elektriciteit in, ofwel via haar plaat- selijke coöperatie ofwel via een regionale of binnenlandse opwekbron.

  • Bij nieuwbouw wordt alleen nog gasloos en energieneutraal gebouwd, met een EPC = 0, dus vooruitlopend op landelijk beleid.

  • De gemeente maakt in 2018 een warmteplan, met daarin een route hoe te komen tot warmteneutrale gebouwen in de gehele gemeente (woningen en bedrijven). Bij grote bedrijven moeten restwarmtestromen in kaart worden gebracht en zoveel mogelijk worden hergebruikt.

  • De gemeente wordt lid van Vereniging Klimaatverbond Nederland.

  • In het kader van energiebesparing en beperking van lichtvervuiling gaat de gemeente in de openbare ruimte ondoelmatige straatverlichting ofwel verwijderen, ofwel uitzetten op ondoelmatige tijden, ofwel vervangen door gerichte en minder verstrooiende verlichting. De verlichting bij sportaccommodaties dient aan dat laatste ook te voldoen.

 

Download het hele verkiezingsprogramma (PDF)