Een dik jaar geleden werd de motie “onderzoek Ja-Ja sticker” van GroenLinks, mede ondertekend door Gemeentebelangen, door de raad aangenomen. De gemeente werd daarin opgeroepen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het invoeren van de sticker. Dat onderzoek werd uiteindelijk eind 2020 in de raad gepresenteerd. Met een teleurstellend advies van het college; namelijk om de sticker niet in te voeren, maar het verspreiden van de bestaande stickers (Nee-Nee en Nee-Ja) te intensiveren. De raad ging in meerderheid met dat advies akkoord. Medeondertekenaar Gemeentebelangen stond nog wel achter de Ja-Ja sticker, maar vond het ook nog te vroeg om in te voeren. Alleen GroenLinks bleef pal staan voor het direct invoeren van de sticker, vanwege de evidente voordelen.
Net als bij reclame op het internet is GroenLinks van mening dat ook bij papieren reclame de ontvanger eerst actief toestemming moet geven (het zogenaamde “opt-in” systeem). Nu valt reclame ongevraagd in je brievenbus tenzij je zelf actie onderneemt en een Nee-Nee of Nee-Ja sticker regelt. Het probleem is namelijk dat de meeste mensen uit onachtzaamheid of gemakzucht dat laatste niet doen, ook al lezen ze de reclame niet eens. Het feit is dat 3 op de tien huishoudens folders e.d. ongezien in de papierbak gooit. En dat huizen zonder stickers (landelijk) ongeveer 32 kg reclame per jaar ontvangen. Door het invoeren van een Ja-Ja sticker wordt deze grote groep eruit gefilterd; omdat zij de folders toch al niet lazen geeft maakt het voor hen geen verschil. Bovendien wordt daarmee op een heel eenvoudige papier bespaard, en worden door het kleinere volume inzamelkosten lager. En dat is weer ten voordele voor alle burgers in de gemeente omdat de afvalstoffentarieven dan ook afnemen.
Door velen wordt er veel waarde gehecht aan de Reklamix, waaronder de gemeente zelf die daarin wekelijks enkele pagina’s vult. In de raadsvergadering werd door enkele partijen echter de drogreden gebruikt om de Ja-Ja sticker niet in te voeren omdat mensen hierdoor van gemeentelijk- en buurtnieuws verstoken zouden (kunnen) blijven. Terwijl het juist ging om de mensen die deze krant sowieso niet lezen. Mensen die dat wel willen kunnen gemakkelijk eenmalig een Nee-Ja sticker regelen. Een hele kleine moeite waarin je als gemeente heel goed kan faciliteren. Onze conclusie is dat de meeste partijen in de raad in deze zijn geleid door angst en passiviteit ten aanzien van papierverspilling en bovendien een gemakkelijke kans voor lagere afvaltarieven voorbij hebben laten gaan