In 2018-2022 neemt GroenLinks Olst-Wijhe in elk geval de volgende initiatieven:

  1. Een meerjarig experiment met een onvoorwaardelijk basisinkomen.

  2. In Olst- Wijhe krijgt het jongerenwerk weer een eigen vaste plek voor uiteenlopende activiteiten met/voor jongeren in diverse leeftijdsgroepen.

  3. Opzetten van een plan in samenwerking met zorgverzekeraars en woningcorporaties voor het structureel vergroenen van straten en buurten.

  4. Een soepeler bouw- en huisvestingsbeleid om de kernen aantrekkelijker te maken voor jonge mensen om daar te blijven wonen of zich daar nieuw te vestigen.
     

 

Meer zorgzaamheid, minder markt

Sociale duurzaamheid is ver te zoeken als geld de maat der dingen is, zoals nu op veel terreinen het geval is. Zo wordt de zorg nu behandeld als een markt: ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en andere zorginstellingen worden gerund als bedrijven. Bureaucratische tussenlagen, op winst beluste zorgverzekeraars en botte bezuinigingen halen de zorgzaamheid uit de zorg. Artsen en verpleegkundigen kunnen mensen lang niet zoveel aandacht geven als nodig is.

Dat moet en kan anders. Het geld dat gaat naar de bonussen van bestuurders, moet terug naar de zorg voor patiënten. Net als de winst van farmaceuten en van marketingcampagnes door zorgverzekeraars. GroenLinks wil daarvan meer verpleegkundigen betalen, om mensen de zorg te kunnen geven die ze verdienen. Verzekeraars dicteren dan niet langer de zorg. De aandacht voor mensen komt weer centraal te staan.

De gemeente heeft de afgelopen raadsperiode een pakket belangrijke taken erbij gekregen op het gebied van zorg. Er is hard gewerkt om die taken op voldoende niveau uitgevoerd te krijgen. Evengoed wil GroenLinks Olst-Wijhe dat de komende raadsperiode nog wat tandjes worden bijgezet:

  • Jeugd en jongeren: Ieder kind verdient het om de zorg te krijgen die het nodig heeft. Voor alle kinderen en hun verzorgers is de zorg laagdrempelig toegankelijk via één loket. Jeugd en jongeren worden zoveel mogelijk actief betrokken bij het uitstippelen van een voor hen passend aanbod. In Olst en Wijhe dient het jongerenwerk te beschikken over passende locaties om groepen (hang)jongeren een veilige plek te kunnen bieden.  

  • Geestelijke gezondheidszorg: ook deze zorg is voor alle inwoners van onze gemeente laagdrempelig toegankelijk.

  • Zorg dichtbij: GroenLinks Olst-Wijhe  wil de zorg dichtbij brengen. Dat betekent dat we een nauwere samenwerking willen stimuleren tussen wijkverpleegkundigen en huisartsen. Deze zorg is niet alleen goed, maar ook goedkoper en wordt geleverd door vertrouwde gezichten. Zij zijn de spil in de zorg aan de inwoners van onze gemeente.

  • Eigen regie: GroenLinks Olst-Wijhe  wil dat elke inwoner met een zorgvraag gepaste zorg krijgt die zij of hij nodig heeft en wenst. Daarbij is het uitgangspunt dan ook dat iemand zo lang mogelijk de eigen regie behoudt en waar nodig en gewenst hierin wordt ondersteund. Dit wil GroenLinks stimuleren door onder andere de inzet van persoonsgebonden budgetten voor de mensen die dat willen en zorg in natura waar gewenst.

 

Persoonlijke gegevens bewaken

Het is voor GroenLinks Olst-Wijhe  van groot belang dat de privacy van zorgvragers die met zorg te maken hebben zo goed mogelijk wordt beschermd. Het organiseren van zorgtaken bij gemeenten brengt het risico met zich mee dat bekenden van het gezin werkzaam zijn bij de gemeente, en zo gevoelige gegevens over hen in handen kunnen krijgen. Persoonlijke informatie in de zorg moet daarom zo kort mogelijk worden bewaard en zo min mogelijk mensen moeten er toegang toe hebben. Toegang ligt daarom in eerste instantie alleen bij de zorgverlener van een zorgvrager.

 

Vertrouwen in professionals

De zorg bestaat in toenemende mate uit registratie en administratie. Dit leidt tot een enorme toename van de werkdruk, kosten en een afname van de kwaliteit van de zorg. Om dit tegen te gaan wil GroenLinks Olst-Wijhe  een verbetering doorvoeren die leidt tot een reductie van de registratiedrift. Daarbij geldt het volgende uitgangspunt naar de zorgverlener: “high trust en low tolerance”. Daarmee bedoelen wij dat we vertrouwen hebben in de zorgprofessional, maar we accepteren ook geen fouten. Hiermee realiseren wij minder bureaucratie, goede controlemechanismen waarmee zorgvrager en zorgverlener zo min mogelijk worden belast.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Naast de zorg die wij goed willen regelen voor onze inwoners met één of meerdere zorgvragen, willen wij er ook voor zorgen dat de zorgvraag zoveel mogelijk wordt voorkomen door preventieve maatregelen, opdat mensen gezond blijven. Naast algemene zaken als  voorlichtingsbijeenkomsten en  de signalerende rol van zorgverleners bij initiële zorgvragen, wil GroenLinks Olst-Wijhe  initiatieven en activiteiten stimuleren waar een preventieve werking van uit gaat. Dat zijn maatregelen zoals hieronder genoemd, die vaak op andere beleidsterreinen liggen dan die van zorg en welzijn, zoals ruimtelijke ordening en onderwijs.

  • Bevorderen van groene woonomgeving voor iedereen vanwege het bewezen positieve effect op geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit houdt in dat er beleidsmatig gewerkt wordt om ‘grijze’ straten en buurten een groene facelift te geven, en beleid te ontwikkelen dat groene gevels en daken bevordert, en waar mogelijk inzet op ontharding of andersoortige vergroening van wegen en paden. En waar nieuwe aanplant komt, wil GroenLinks Olst-Wijhe dat deze bij voorkeur ook eetbaar is (noten en vruchten).

  • Sport en bewegen tijdens en na schooltijd en schoolzwemmen moet voor alle kinderen beschikbaar zijn. De gemeente intensiveert waar mogelijk de sportfaciliteiten en moedigt de oprichting van sportverenigingen aan.

  • De gemeente zoekt samenwerking met het basis- en voortgezet onderwijs ter bevordering van voorlichting over gezonde voedingspatronen en gebruik van alcohol en drugs.

 

Onvoorwaardelijk basisinkomen

In de komende raadsperiode wil GroenLinks Olst-Wijhe dat de gemeente alle mogelijkheden benut voor het creëren van (een meerjarig experiment met) een onvoorwaardelijk basisinkomen voor in elk geval Olst-Wijhenaren met een inkomen op bijstandsniveau.
Het experiment moet worden getoetst aan duidelijke, vooraf bepaalde doelstellingen en voorwaarden, waaronder betaalbaarheid. Alleen dan kan het succes goed worden gemeten en het experiment worden uitgebreid naar andere doelgroepen.

 

Wij zien in een onvoorwaardelijk basisinkomen veel voordelen:

  • het verschaft iedereen een minimale bestaanszekerheid;

  • mensen hebben de vrijheid om zelf keuzes te maken tussen betaald werk, opleiding, onderneming, vrijwilligerswerk en/of (mantel)zorg;

  • het rondpompen van geld, de bijbehorende bureaucratie en controles kunnen afgeschaft worden;

  • mensen worden bevrijd van de beperkende ‘etiketten’ die nu geplakt worden;

  • het loont als mensen met elkaar samenwerken, kosten delen en/of samenwonen, en

  • gelijktijdige hervorming van de arbeidsmarkt zorgt voor meer betaald werk en meer (deeltijd)banen.

 

Kernen floreren bij ander huisvestingsbeleid

Als onze gemeente niet aantrekkelijk is voor jonge mensen, komt de leefbaarheid in de kernen steeds meer onder druk te staan. Noaberschap wordt een heel betrekkelijk begrip als straks de bevolking sterk vergrijsd is terwijl de voorzieningen zijn verdwenen. Met een ander huisvestingsbeleid kunnen we de kernen laten floreren.
De kernen van Olst-Wijhe moeten aantrekkelijke omgevingen zijn om te wonen en leven. Meer vrijheid om te bouwen, zoals in Welsum toegepast, laat minder jongeren vertrekken en trekt meer verjonging uit Zwolle en Deventer. De zoek- en wachttijd is nu jaren. Dat kan korter en creatiever in nauwe samenspraak met de Plaatselijk Belangen en woningcorporaties. De gemeente heeft inmiddels een aantal aansprekende voorbeelden van geslaagde bouwprojecten die door particulieren gezamenlijk zijn gerealiseerd (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Die ervaring moet breder in de gemeente worden ingezet; CPO kan actiever worden gestimuleerd op die plekken waar zij het meeste nodig is.
Een dergelijke impuls houdt ook de voorzieningen op peil in de anders krimpende kernen.

 

 

Download het hele verkiezingsprogramma (PDF)