Vlak voor het einde van de huidige raadsperiode heeft de gemeenteraad op 5 februari het nieuwe Minimabeleid voor de komende jaren vastgesteld. GroenLinks Olst-Wijhe die na die datum met een meerkoppige raadsfractie zijn entree wil maken, vindt het jammer dat dit belangrijke onderwerp niet over de verkiezingen van 21 maart is heengetild.
"We hebben namelijk allerlei plannen en wensen op gebied van het Minimabeleid. Die zullen we nu dus via andere wegen moeten zien te realiseren”, zegt Ferdi Hummelink. "Onder meer met een initiatief voor invoering van een basisinkomen."
“Olst-Wijhe is goed onderweg met het Minimabeleid”, geeft hij grif toe. In de nieuwe plannen zit een jaarbudget van bijna 50.000 euro voor kindgericht beleid. Kinderen die in armoede opgroeien, lopen gevaar geïsoleerd te komen staan als ze niet mee kunnen doen aan allerhande sociale activiteiten, omdat die nu eenmaal geld kosten. “Met dit budget wordt daarin tegemoet gekomen, een goede zaak”, knikt Hummelink. “Maar het is geld dat sowieso via de Rijksoverheid beschikbaar komt. Het is dus niet per sé een blijk van vooruitstrevendheid van onze gemeente zelf.”
Flinke stappen verder
GroenLinks Olst-Wijhe wil een paar flinke stappen verder. “Een belangrijke extra impuls zou kunnen uitgaan van de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor de ca. 180 bijstand-uitkeringsgerechtigden in onze gemeente”, zegt Hummelink. “We zien daar goede kansen voor een meerjarig experiment, waarin we als gemeente ervaring kunnen opdoen met dit instrument.
Financiën die door de beperkte invoering van dit basisinkomen vrijkomen, kunnen besteed worden aan andere aspecten van lokale armoedebestrijding waar die extra middelen een welkome extra impuls kunnen geven.”
GroenLinks maakt zich landsbreed sterk voor een zogeheten onvoorwaardelijk basisinkomen. Dit houdt in, dat iedere Nederlander recht heeft op een basaal inkomen, waarmee je kunt voorzien in de noodzakelijke kosten van het bestaan. Daar staat tegenover dat het hele bouwwerk komt te vervallen van uitkeringen, toeslagen, beoordelingen, sollicitatieplicht en het controle-apparaat dat daar aan vast hangt. Het daardoor vrijkomende geld vormt de financiering van het basisinkomen.
“We besteden jaarlijks kapitalen aan het in stand houden van een omvangrijke bureaucratie die aan elkaar hangt van regels en voorschriften. Wij willen de mensen maximale vrijheid geven om hun eigen keuzes te maken, zonder zich voor van alles te moeten verantwoorden”, zegt Hummelink strijdbaar.
GroenLinks wil dat het basisinkomen na een aantal jaren wordt uitgebreid naar andere groepen in de samenleving, als het experiment positief uitpakt. Hummelink: “Dan hebben we het natuurlijk over de betaalbaarheid, maar ook over neven-effecten van het basisinkomen.”
Hij doelt hiermee op het feit dat financiële bestaanszekerheid mensen de vrijheid geeft om zelf keuzes te maken tussen betaald werk, opleiding, onderneming, vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld mantelzorg. Kortom, werk en activiteiten die de gemeenschap ten goede komen.
Politieke wil
“De uitvoering van dit plan is vooral een kwestie van andere, slimme keuzes maken in hoe je beschikbare middelen inzet. Dat vraagt dus in eerste instantie politieke wil tot verandering. Moet dat allemaal in Den Haag gebeuren? Mooi niet, gemeenten hebben veel eigen speelruimte”aldus de GroenLinks-voorman. “Daarom zeggen wij: Verandering begint hier, in Olst-Wijhe.”
Meer UITGELICHT: